Ciekawostki

O szampanie

...i nie tylko

Jak napełnić kieliszek szampana?

Kieliszek wypełniamy w dwóch etapach: najpierw nalewamy niewielką ilość szampana na dno kieliszka, a następnie, po rozproszeniu piany, napełniamy go ponownie. W ten sposób, szampan na dnie przytłumi strumień nalewanego trunku. Dzięki dwustopniowemu napełnianiu kieliszka, utrata bąbelków będzie mniejsza a piana utworzy ładną wstęgę.

Jak schłodzić butelkę szampana?

*W lodówce: Idealna temperatura 7°C. Obniżenie temperatury butelki szampana do 7°C trwa średnio od 12 do 15 godzin. *W wiaderku z lodem: Odpowiednia temperatura po godzinie chłodzenia w wiaderku. Należy dolać wody do wiadra. Bez użycia wody, poprawne wstawienie butelki nie jest możliwe. Wadą tego sposobu chłodzenia jest to, że butelka jest mokra, stąd konieczność wcześniejszego przygotowania ręcznika, aby był gotowy do użycia. Ręcznik możemy również zawiesić na wiaderku, dzięki czemu wodę wytrzemy od razu po wyjęciu butelki. Przed otwarciem butelki należy delikatnie przekręcić ją do pozycji poziomej. Szyjka butelki nie jest w kontakcie z lodem, dlatego należy samemu wyrównać temperaturę trunku. Teraz szampan jest gotowy do spożycia.

Jak otworzyć butelkę szampana?

Aby łatwiej otworzyć butelkę należy odblokować drucik odkręcając go i poluzować drucianą osłonkę, pod którą jest kapsel chroniący korek. Trzeba uważać aby nie usunąć kapsla spod drutu. Należy uchwycić korek, jednocześnie przytrzymując kapsel. Dzięki temu, lepiej utrzymamy butelkę w dłoniach, a i przekręcenie korka będzie łatwiejsze. Należy również zwrócić uwagę, aby butelka nie była skierowana w stronę osoby stojącej obok nas. W trakcie otwierania butelki, żeby uniknąć wybuchnięcia piany, należy odchylić ją o 45 stopni. Stopniowo wykręcamy korek. Po nalaniu szampana do pierwszego kieliszka, wykonujemy nadgarstkiem pół obrotu butelką. W ten sposób krople szampana nie spadną na stół lub na tacę.

Wybór naszego produktu jest nie tylko kwestią gustu, ale także spotkaniem, zaufaniem, jest historią i opowieścią o człowieku.

Augustin Belloy

Wino i gastronomia francuska, różnorodność ziem, tradycje, klimaty Francji oferują szeroką gamę wyjątkowych produktów, które możemy zaoferować Polakom.

Magdalena Belloy

 

logo_start

Strona przeznaczona tylko dla osób pełnoletnich

Ce site est réservé seulement aux personnes majeurs

Oświadczam że jestem pełnoletni/a

Je certifie que je suis majeur